Elämä saaristossa

Lue aktiviteeteistä saaristossa neljänä vuodenaikana

Kesä

Kesällä Maksamaan saariston asukasmäärä moninkertaistuu. Kesävieraat, mökkiläiset, turistit ja muut lomanviettäjät hakeutuvat saarille. Kukin nauttii saaristosta omalla tavallaan.
Pyöräily
Maksamaan saaristo on erinomainen alue pyöräilyyn. Ollessasi pitkällä pyörälenkillä Pohjanmaalla, voit piipahtaa Ölikseen tai Kaitsoriin ja pyöräillä saariston läpi sen sijaan että pyöräilisit pitkin kasitietä. Österöntie kulkee koko saariston läpi. Tien varrella voit käydä joissakin kahviloista tai yöpyä alueen vuokramökeissä tai vuokrahuoneissa. Myös telttailu onnistuu esimerkiksi Västerön leirintäalueella. Pyöräillessäsi saaristossa, piipahda myös pienemmillä teillä. Monet kuvankauniit paikat ja kylät sijaitsevat palan matkaa Österöntieltä. Voit esimerkiksi piipahtaa Djupössä, Pirklotissa tai Ulotissa. Älä myöskään ohita Kvimon maaseutukylää.
Melonta
Maksamaan saaristossa on hyvät melontamahdollisuudet. Voit valita rauhalliset reitit - esimerkiksi Österöbrunnenin, Särkimo fjärdenin ja Särkimon tai Brudsundin kanavat. Jos haluat meloa avoimella merellä, sopii Pirklotfjärden ja Himoitfjärden hyvin melontaan. ja miksipä ei meloa lenkki Gloppetin yli kauniina päivänä. Mikkelinsaarille pääset helposti kajakilla tai SUP-laudalla saariston matalia lahtia, salmia ja kluuvijärviä pitkin.
Veneily
Monet nauttivat veneilystä tai vesiskootterilla ajosta saaristossa. Väylät on merkitty hyvin. Osuuskunta Aurinkoreitti on viime vuosina parantanut tärkeimpiä väyliä. Löydät tärkeimmät väylät Merenkurkun merikortista tai Sundomin venekerhon merikortista. Kaupasta Österössä voit ostaa bensiiniä veneeseesi. Yleiset laiturit maihinnousua varten löytyvät mm. Stråkavikenistä ja Abborrgrundista. Västerö ja Mikkelinsaaret ovat suosittuja kohteita kauniine rantoineen. Läheiset vierasvenesatamat sijaitsevat Hellnäsissä ja Tottesundissa (Nabbenin vierasvenesatama). Verkkosivulla Solrutten.fi löydät lisätietoja väylistä ja satamista.
Kalastus
Toukokuun puolessa välissä alkaa silakankalastus. Silakkaa pyydetään rysillä tai silakkarysillä. Silakkaa kalastetaan pääasiassa rehuksi. Suurempia silakoita pyydetään myös verkoilla. Ne savustetaan ja niitä kutsutaan böcklingiksi. Verkkokalastus on suosittua kesällä sekä vapaa-ajan että ammattikalastajien keskuudessa. Ahven, särki ja siika ovat tavallisimmat saalislajit. Keskikesällä ammattikalastajat pyytävät siikaa ja lohta rysillä. Kaislikon reunasta voi yksi, jos toinenkin hauki napata uistimeen. Silloilla kokoontuvat ne, jotka pitävät onkimisesta. Sille, joka pitää rauhasta ja hiljaisuudesta, ja jolla on kärsivällisyyttä, sopii uistelu hyvin.

Syksy

Vaeltaminen/retkeily
Syksy on loistava vuodenaika vaeltamiseen/retkeilyyn metsässä. Piipahda vaellusreitillä Västerössä. Sieltä löytyy monia erilaisia reittejä, joista valita. Ota mukaan eväitä ja nauti hiljaisuudesta, joka laskeutuu meren ja metsän päälle. Maisema, joka avautuu reitiltä aavan meren yli, on hurmaava jokaisella säällä.
Marjanpoiminta
Saaristolaiset lähtevät mielellään syksyiseen metsään. Nyt on marjanpoiminta-aika. Monet hankkivat lisäansioita poimimalla puolukoita ja myymällä ne paikallisille ostajille. Toiset poimivat kotitarpeiksi tai jakaakseen sukulaisten kanssa. Myös mustikoita, karpaloita ja lakkoja poimitaan. Metsästä voit löytää myös mahtavia sienten piilopaikkoja.
Metsästys
Metsästys on tärkeä vapaa-ajan viettotapa monelle lapselle ja aikuiselle Maksamaan saaristossa. Syksy on kohokohta kaikille metsästäjille. Elokuun lopussa alkaa hanhenmetsästys ja lokakuun alussa hirvenmetsästys.
Kesällä hirvet vaeltavat saaristoon ja usein hirvenmetsästyksen alkaessa hirviä on paljon. Hirvenmetsästyksessä käytetään pääasiassa pysäyttäviä hirvikoiria kuten esimerkiksi Harmaata hirvikoiraa ja Jämtlanninpystykorvaa. Saaristossa järjestetään useita hirvikoirakokeita joka syksy. Kokeita tarvitaan hirvikoirien metsästysominaisuuksien kartoittamiseksi. Parhaita koiria käytetään jalostukseen ja sillä tavalla saadaan vieläkin parempia hirvikoiria tulevaisuudessa. Viimevuosina ovat metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen kannat kasvaneet saaristossa. Se on uusi metsästysmuoto näillä alueilla. Metsästäjät ovat hankkineet uusia metsästyskoirarotuja kuten esimerkiksi mäyräkoiria, dreevereitä ja viiriäiskoiria, joille opetetaan tämä metsästysmuoto.
Kalastus
Siiankalastus jatkuu aktiivisena siianrauhoitusaikaan saakka 15.10-31.10. Vuoden lopussa kalastetaan myös muikkuja. Suuremman muikut voidaan savustaa. Mädistä valmistetaan erilaisia herkkuja.

Talvi

Ulkoilmaelämä
Talven aikana jää peittää meren. Sisäsaaristossa jääpeite kestää tavallisesti joulukuusta huhtikuun loppuun. Gloppetilla on jääpeite tavallisesti vain muutamia viikkoja talven kylmimpänä aikana. Jäällä voit nauttia kävelyretkistä, moottorikelkkailusta, luistelusta ja hiihtämisestä. Tai miksipä et lähde retkelle. Täällä voit ajaa myös moottorikelkalla.
Kalastus
Ennen joulua on made suosittu kala. Saaristolaisilla täytyy olla madetta ja mateenmätiä joulupöydässä. Kelirikkoaikana kalastajat korjailevat pyydyksiään tulevaa kautta varten. Heti jäiden tultua virittelevät kalastajat verkkoja ja rysiä jään alle. Varusteiden tulee olla hyviä, jotta pärjää pitkät päivät jäällä vesien ollessa kylmiä ja kylmien tuulten ollessa työkaverina. Hiljaisuus jäällä talvipäivänä voi olla lumoavaa. Pilkkiminen on kevättalvella yhä tavallisempaa. Monet pyytävät haukia kaislikoiden läheisyydestä iskukoukuilla.
Metsästys
Talven aikana hoitavat metsästäjät ruokintapaikkoja, joita pidetään mm. valkohäntäpeuroja ja metsäkauriita varten. Ne tarvitsevat talviruokintaa selviytyäkseen ja viihtyäkseen. Ketun- ja jäniksenpyyntiä harjoitetaan myös saaristossa. Ketunpyynti on haastavaa jäiden tultua, koska ketut usein hakeutuvat heikoille jäille päästäkseen metsästäjistä. Hylkeiden määrä on kasvanut ja ne aiheuttavat suuria vahinkoja kalakannoille ja pyydyksille. Hylkeenpyynti on nykypäivänä pienimuotoista näillä alueilla. Haittaeläimiä kuten minkkejä ja supikoiria on saaristossa runsaasti. Haittaeläinten metsästys on tärkeätä, koska eläimet aiheuttavat suuria vahinkoja luonnossa. Saaristossa pyydettiin vuonna 2018 84 minkkiä ja 68 supikoiraa.

Kevät

Talkoot
Kylissä pidetään kevään aikana useita talkoopäiviä, yleisten kokoontumispaikkojen kuten uimarantojen, vierasvenelaiturien ja satamien kunnostamiseksi kesäsesonkia varten.
Mahlanpullotus
Roudan sulaessa, ennen kuin koivu on hiirenkorvalla, alkaa valkoisia muoviämpäreitä ilmestyä sinne ja tänne saariston metsissä. Mahlanpullottaminen on käynnissä. Joidenkin viikkojen ajan on suuri osa saariston asukkaista kiinnostunut mahlan pullottamisesta. Mahlaa pullotetaan myyntiä varten ja sitä viedään ulkomaille.
Kalastus
Heti jäiden lähdettyä kalastajat valmistautuvat kuoreen pyyntiin. Kuoreen pyyntiaika on lyhyt ja intensiivinen ja kestää tavallisesti muutamia viikkoja huhtikuussa. Kuoretta pyydetään rysällä rehukalaksi tai vientiin. Kevään ja alkukesän aikana on Stråkavikenin kalasatamassa ja muissa kalasatamissa paljon liikettä. Kalastusyhtymät, jotka kalastavat rysällä, purkavat saaliinsa. Purkaminen tapahtuu liukuhihnan avulla. Satoja tuhansia kiloja silakkaa lastataan rekka-auton lavalle, joka vie kalat pakastamoihin. Silakkaa käytetään pääasiassa turkiseläinten rehuksi. Silakan pyynti on aktiivisimmillaan touko-kesäkuussa.