Livet i skärgården

Läs om olika aktiviteter som pågår i skärgården under de fyra årstiderna

Sommar

På sommaren mångdubblas befolkningen i Maxmo skärgård. Sommargäster, villabor, turister och andra semesterfirare söker sig ut till öarna. Var och en njuter av skärgården på sitt sätt.
Cykling
Maxmo skärgård är en ypperlig region att cykla i. Är du ute på en längre cykeltur genom Österbotten kan du gärna svänga in i Ölis eller i Kaitsor och cykla genom skärgården istället för att cykla längs riksåttan. Österövägen går igenom hela skärgården. Längs vägen kan du besöka något av våra caféer eller övernatta i någon av de uthyrningsstugor eller -rum som finns. Vill du tälta går det bra t.ex. på campingen i Västerö. När du cyklar genom skärgården ska du inte missa att svänga in på de mindre vägarna. Många pittoreska platser och byar finns en bit in från Österövägen. T.ex. kan du ta en tur till Brudsund, Djupön, Pirklot eller Ulot. Missa inte heller den mysiga jordbrukarbyn Kvimo.
Paddling
I Maxmo skärgård har du goda möjligheter till paddling. Du kan välja mellan lugna områden som t.ex. Österöbrunnen, Särkimo fjärden och Särkimo eller Brudsund kanalerna. Vill du ha mera öppet hav lämpar sig Pirklotfjärden och Himoitfjärden bra för paddling. Eller varför inte ta en tur över Gloppet en vacker dag. På Mickelsörarna tar du dig smidigt fram med kajak eller sup bland ögruppens grunda vikar, sund och glosjöar.
Båtliv
Många njuter av att köra båt eller vattenskoter i skärgården. Farlederna är bra utmärkta. Solrutten har de senaste åren förbättrat de viktigaste farlederna. Du kan hitta de vanligaste farlederna på Kvarken sjökort eller på Sundom båtklubbs sjökort. Vid butiken på Österö kan du få bensin till din båt. Allmänna bryggor att ta i land vid finns bl.a. vid Stråkaviken och Abborrgrund. Västerölandet och Mickelsörarna är populära utflyktsmål med fina strandhugg. Närliggande gästhamnar finns i Hellnäs och i Tottesund (Nabbens gästhamn). Se Solrutten.fi för mera info om farleder och hamnar.
Fiske
I mitten av maj kommer strömmingsfisket igång. Strömmingen fångas med ryssjor eller med strömmingsfällor. Strömmingen används mest till foderfisk. Större strömmingar fiskas också med skötar. De röks ofta till böckling. Nätfiske är populärt under sommaren både bland sportfiskare och bland yrkesfiskare. Abborre, mört och sik är de vanligaste fisksorterna. Under högsommaren fångas sik och lax med fällor av yrkesfiskarna. På kastspö kan en och annan gädda nappa intill vassruggen. Vid broarna samlas de som gillar att meta. För den som söker lugn och ro och har gott om tålamod passar trollning bra.

Höst

Vandring
Hösten är en ypperlig årstid för vandring i skogen. Besök gärna den fina vandringsleden på Västerö. Här finns många olika slingor att välja mellan. Ta med matsäck och njut av tystnaden som lägger sig över havet och i skogen. Utsikten från leden ut över det öppna havet är bedårande i alla typer av väder.
Bärplockning
Skärgårdsborna ger sig gärna ut i skogen under hösten. Nu är det bärplockning som gäller. Många drygar ut kassan genom att plocka lingon och sälja till lokala uppköpare. Andra plockar för husbehov eller delar med sig till släktingar. Blåbär, tranbär och hjortron är andra bär som man plockar. I skogarna kan du också hitta gömmor med underbar svamp.
Jakt
Jakten är ett stort och viktigt fritidsintresse för många barn och vuxna i Maxmo skärgård. Hösten är höjdpunkten för alla jägare. I slutet av augusti börjar andjakten och i början av oktober börjar älgjakten.
Sommartid vandrar älgarna ut till skärgården och det finns ofta gott om älg då älgjakten inleds. Vid älgjakten används främst ställande älghundar som t.ex. gråhund och jämthund. Det ordnas flera älghundprov i skärgården varje höst. Proven behövs för att meritera älghundarna. De bästa hundarna används i avel och på så sätt får man ännu bättre älghundar i framtiden. På senare år har också vitsvanshjortstammarna och rådjuren ökat i antal. Det här är en ganska ny jaktform i våra trakter. Jägarna har införskaffat nya hundraser som t.ex. tax, drever och wachtelhundar som man tränar upp för denna jakt.
Fiske
För fiskarna pågår sikfisket aktivt ända tills sikfreden träder in den 15.10-31.10. I slutet av året fiskar man också siklöjor. Större siklöjor kan man röka. Av rommen görs läckra delikatesser.

Vinter

Friluftsliv
Under vintern lägger sig isen över havet. Inomskärs ligger isen vanligen från december till slutet av april. Gloppet är oftast isbelagt endast några veckor under den kallaste tiden på vintern. På isen kan du njuta av långpromenader, skridskoturer och skidturer. Eller varför inte ta en hederlig spark och ge dig ut på utflykt. Här går också bra att åka snöskoter.
Fiske
Inför jul är laken en populär fisk. För skärgårdsborna är lake och ”lakarom” ett måste på julbordet. Under menförestider passar fiskarna på att reparera fiskebragden inför den stundande säsongsstarten. Så fort isarna har lagt sig söker sig fiskarna ut för att lägga och vittja nät och ryssjor under isen. Det gäller att ha rätt kläder och utrustning för att klara sig en lång dag på isen med det kalla vattnet och de vintriga vindarna som arbetspartner. Tystnaden ute på isen en vinterdag kan vara förtrollande. På vårvintern blir det allt vanligare att pilka fisk. Många fiskar gäddor nära vassruggar, genom att lägga ner gäddsaxar i borrade hål i isen.
Jakt
På vinter sköter jägarna om stödutfodring för t.ex. vitsvanshjortar och rådjur. De här djuren behöver extra mat för att klara sig och trivas. Räv- och harjakt bedrivs också i skärgården. Rävjakten är utmanande då isen lägger sig, eftersom rävarna ofta söker sig ut på svag is för att slippa sina förföljare. Sälarna ökar i antal och de gör stora skador på fiskbestånd och fiskebragder. Säljakten är i nuläget ganska liten i våra trakter. Skadedjur som mink och mårdhund finns det gott om i skärgården. Jakt av skadedjur är viktig, eftersom djuren gör stor skada i naturen. År 2018 sköts det 84 minkar och 68 mårdhundar i skärgården.

Vår

Talko
I byarna ordnas fler talkodagar under våren för att få de allmänna samlingsplatserna, som simstränder, besöksbryggor och hamnar, i skick inför sommarsäsongen.

Savtappning
När tjälen går och innan björken får sina mössöron börjar det dyka upp vita plasthinkar här och var i skärgårdens skogar. Nu är det savtappning på gång. Under några veckor är en stor del av skärgårdens befolkning ivrigt engagerade i savtappningen. Saven tappas för försäljning och går på export ut i världen.
Fiske
Genast vid islossningen gör sig fiskarna redo för att fiska nors. Tiden för norsfiske är kort och intensiv och pågår vanligen några veckor i april. Nors fiskas med ryssja och säljs som foderfisk eller går på export. Under våren och försommaren är det mycket liv och rörelse i fiskehamnen vid Stråkaviken och vid de andra fiskebryggorna. Fiskelag som fiskar med ryssja tömmer sina båtar på fisk. Tömningen sker med hjälp av med transportband. Hundra tusentals kilogram strömming hämtas av långtradare, som kör fisken till fryserier. Strömmingen används främst som foder för pälsdjur. Strömmingsfisket pågår som aktivast i maj och juni.