Yhdistykset Maksamaan saaristossa

Maksamaan saaristossa toimii monia aktiivisia yhdistyksiä. Täältä löydät esityksen yhdistysten toiminnasta.

Djupsund-Lövsund-Teugmo kyläneuvosto ry

Yhdistys vastaa pulkkamäen hoidosta Djupsundissa ja uimarannan hoidosta Lövsundissa. Djupsund yhdistyksellä on kylätila. Kylätilaa voi vuokrata erilaisia tarkoituksia varten. Kylätilaan mahtuu 40 henkeä jos haluat kattaa kaikille. Tuolit, pöytä ja astiastot voidaan vuokrata erikseen.

Yhdistys järjestää vuoden aikana erilaisia teemailtoja ja erilaisia yhteenkuuluvuutta lisääviä tapahtumia. Pulkkatapahtuma lapsille, joka järjestetään helmikuussa ja joulupuuro joulukuussa ovat suosittuja tapahtumia.

Lisätietoja antaa puheenjohtaja Lena Småros-Kock, puh: 040 9100069: 040 9100069

IMG_20190704_102316

Föreningen Folkhälsan Maksamaalla

Yhdistys järjestää uimakoulun Finnholmenin ja Särkimon kouluilla. Tunnetko pohjoismaisen uimataidon määritelmän: Henkilö, joka putoaa syvään veteen siten, että pää menee vedenpinnan alapuolelle ja tultuaan pinnalle ui 200 m, josta ainakin 50 m selkää, on uimataitoinen. Tavoitteenamme on, että lapset Maksamalla olisivat uimataitoisia.

Yhdistys järjestää myös Mimosel-tapaamisia vanhuksille Maksamaalla ja perhekahvilassa lapsille ja vanhemmille. Yhdistys järjestää retkiä, luentoja, liikuntaryhmiä jne. Kesän aikana järjestetään kävelyretkiä lähiympäristössä. Voit myös vuokrata lasten turvaistuimia, itkuhälyttimiä ja pelastusliivejä. Niitä vuokraa neuvontatoimisto.

Lisätietoja löytyy Facebook-sivustolta: Folkhälsan i Maxmo

IMG_6542

Urheiluseura

2000-luvun alussa oli Skärgårdens Bollklubb aktiivinen seura ja rakensi mm. kaukalon Särkimon koululle. Tänä päivänä toiminnasta vastaa Maxmo sportklubbenin kaukalojaosto. Kaukalon hoitaminen tapahtuu vapaaehtoisvoimin. Kaukaloa ylläpidetään talvella säiden salliessa. Kaukalo soveltuu erinomaisesti kaukalopallon pelaamiseen. Kaukaloa käyttävät pääasiassa koululaiset ja päiväkotilapset päiväaikaan. Ilta-aikaan kaukaloa käyttävät kaikki ne, jotka pitävät luistelusta.

Jos sinulla on kysymyksiä kaukaloa koskien, voit ottaa yhteyttä kaukalojaoston puheenjohtajaan Jonas Holm puhelimitse, puh. 050 5610700. Koskien muuta urheilutoimintaa, käy Maxmo sportklubb-verkkosivuilla, MSK. Linkki Maxmo Sportklubbs Facebooksida/

Metsästysseurat

Maksamaan saaristossa vaikuttaa Teugmo jaktklubb, Kvimo jaktklubb, Maxmo skärgårds jaktförening (Särkimo) ja Österö-Västerö jaktförening. Kaikki metsästysseurat Vöyrissä, Oravaisissa ja Maksamaalla kuuluvat Vöyrinseudun riistanhoitoyhdistykseen. Lisätietoja riistanhoitoyhdistyksestä ja yhteystiedot löytyvät yhdistyksen kotisivuiltaVörånejdens Jaktförening

Maxmo motorbåtsklubb rf

Maxmo motorbåtsklubb on yhdistys, jonka perinteet ulottuvat aina vuoteen 1987 saakka. Toimintaan kuuluu Maksamaan saariston pienveneväylien ylläpito ja turvallisten veneväylien turvaaminen niille, jotka liikkuvat veneellä saaristossa.

Jos huomaatte, että jokin viitta on väärässä paikassa tai kadonnut, ota yhteyttä Peter Öling puh 050 5530 985. Seuran kotisivulla julkaistaan oikaisuja ja päivityksiä koskien uusia väyliä Maksamaan merikortissa. Voitte kääntyä myös seuran puoleen, jos löydätte uusia kiviä väylillä. Ota talteen kiven koordinaatit ja lähetä tiedot sähköpostiosoitteeseen maxmomotorbatsklubb@live.fi

Kesäkuun puolessa välissä järjestämme veneiden katsastustilaisuuden niille, jotka haluavat varmistaa, että kaikki välttämättömät varusteet ovat kunnossa. Se, jolla on katsastettu vene, saa alennusta venevakuutuksesta ja hänellä on oikeus käyttää virallista venekerhonlippua.

Jos tulet jäseneksi tai tuet Maxmo motorbåtsklubbenia, voit auttaa veneväylien kehittämisessä. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa, missä väyliä parannetaan ja merkitään. Maxmo motorbåtsklubilla on aktiivinen rooli osuuskunta aurinkoreitin toiminnassa.
Osuuskunta Aurinkoreitti on parantanut väyliä Pohjanmaalla 2010-luvulla.
Lisätietoja kotisivuilla: Solrutten
Lisätietoja Maxmo motorbåtsklubbenista voit lukea seuran kotisivuilta: Maxmo Motorbåtsklubb

IMG_20190729_084616

Maxmo-Särkimo brandklubb rf

Maxmo-Särkimo Brandklubb r.f on yhdistys, jonka Maxmon ja Särkimon paloasemat perustivat 2016. Särkimon palovarikolla 68 on 2 paloautoa ja yksi palovene.

Pienempi ajoneuvo (RP 687) on miehistönkuljetusauto, joka on ajossa kaikissa hälytyksissä. Se on varustettu ensiapuvälineillä. Sairastapauksissa teemme yhteistyötä ambulanssin kanssa. Se tarkoittaa sitä, että usein olemme paikalla ennen ambulanssin tuloa. Meillä on ensihoitokoulutus ja voimme aloittaa potilaan tutkimisen. Ambulanssin tullessa paikalle, avustamme ambulanssihenkilökuntaa.

Suurempi ajoneuvo (RP 683) on tankkiauto, johon mahtuu 10 m3 vettä. Sitä käytämme kaikissa palohälytyksissä. Se on lisäksi varustettu liikenneonnettomuuksia, pieniä öljysaneerauksia, myrskyvahinkoja ja muita vahinkoja varten. Palovene (FIRRP 688) on suurempi alumiinivene, joka on trailerilla paloasemalla. Onnettomuuksissa merellä, johtaa Turun meripelastuskeskus toimintaa.

Jäseneksi liittymisestä Särkimon palokuntaan koskien voi ottaa yhteyttä Daniel Granholm ( 050-3685672 ). Hälytystehtävälle päästäkseen täytyy olla 18 vuotta täyttänyt ja suorittanut 60 tunnin kurssin. Lisäksi tulee olla paikalla viikkoharjoituksissa. Harjoituksissa ja kurssilla voi olla mukana jo 16 vuotta täyttäneenä. Harjoittelemme noin 2-3 kertaa kuukaudessa.

PSX_20190822_000504

Maxmo skärgårds fiskargille rf

Maxmo skärgårds fiskargille vastaa 20.177 ha:n suuruisen yhteisvesialueen hoidosta. Vesialue ulottuu aina Mikkelinsaarille saakka. Fiskargillet myy kalastuslupia alueelle.
Kalastuslupien saamiseksi ota yhteyttä puheenjohtaja Kaj Kanto puh 050 5119940 eller e-post: kaj@kanto.nu . Fiskargilletillä on 170 jäsentä ja myy vuosittain yli 500 kalastuslupaa.

Kilta istuttaa vuosittain taimenta, siikaa ja kuhaa yli 10 000 eurolla, vahvistaa rauhoitusalueet ja rauhoitusajat. Kilta on Österbottens fiskarförbundetin ja ”Levande skärgårdin” jäsenyhdistys. Heillä on lisäksi edustaja Merenkurkun kalatalousalueen yleiskokouksessa.

Kiltalla on kolme valanvannonutta kalastuksenvalvojaa: Andreas Holm, Mats Norrgård ja Carina Rönn. Lisätietoja kalastuksesta löydät Österbottens fiskarförbundetin kotisuvuilta: Fishpoint

vy från havete

Maxmo skärgårdsförening rf

Maxmo skärgårdsförening rf perustettiin 2017. Seuran perustamista edelsi Maxmo skärgårds utvecklingsgrupp -ryhmä. Tämä ryhmä rekisteröitiin myöhemmin nimellä Maxmo skärgårdsförening rf.

Yhdistys on Maksamaan saariston eri kyläyhdistysten ja muiden yhdistysten yhteinen toimielin. Yhdistyksen tärkein tehtävä on tukea eri toimijoiden yhteistyötä saaristossa.

Yhteistyökumppaneita ovat mm. viranomaiset, yhdistykset, kunnat ja yritykset. Maxmo skärgårdföreningenillä on sormensa kehittämiskysymyksissä, toiminnassa ja tapahtumissa, jotka koskevat koko saaristoa. Yhdistys pyörittää nuorisotilaa Särkimossa saariston nuorille.

Yhdistys ylläpitää kotisivuja maxmoskargard.fi Lisätietoja antaa puheenjohtaja Mikaela Svanbäck, puh 050 5964769 tai sähköposti mikaelamaria.asplund@gmail.com

koren

Musikföreningen Maximus rf

Maximuskuoro on sekakuoro, joka on ollut toiminnassa jo yli 15 vuotta. Kuoro harjoittelee keskiviikkoiltaisin Särkimon koululla. Kuorolaiset tulevat Maksamaan saariston eri kylistä mutta myös muilta paikkakunnilta Pohjanmaalla. Ohjelmisto on vaihteleva. Ohjelmisto käsittää perinteisiä lauluja ja viisuja sekä paikallisesti tuotettua musiikkia. Konsertteja järjestetään säännöllisesti saaristossa ja muilla paikkakunnilla. Kuoro esiintyy mielellään erilaisissa tapahtumissa.

Kuoron johtaja on Peter Sjöblom, joka myös itse tuottaa ja sovittaa musiikkia kuorolle. Kuoro on vuosien mittaan osallistunut laulujuhlille Turussa ja Kokkolassa ja ollut useilla kuoromatkoilla. Tervetuloa mukaan Maximuskuoroon!

sarkimo simstrand och skola

Särkimo-Brudsund byaråd rf

Särkimo-Brudsund Byaråd r.f. perustettiin 1991, tarkoituksena parantaa yhteenkuuluvuutta, talkoohenkeä ja viihtyvyyttä Särkimon ja Brudsundin kylissä.

Byarådet ylläpitää hienoa uimarantaa, jossa on pukuhuoneita ja laituri Särkimon koulun vieressä, sekä pienvenesatamaa, jossa on paikat 15:a veneelle. Yhdistys lisäksi ylläpitää kuntosalia Särkimon palvelutalolla. Kuntosali on avoinna kaikille edullista maksua vastaan. Tietoja maksusta ja ovikoodista löytyy byarådetin kotisivuilla. Yhdistys vastaa kunnostetuista kalamajoista, jotka sijaitsevat Norra Hopörarnassa Mikkelinsaarilla. Byarådet halua pitää kylät eläväisinä ja viihtyisinä yhteisillä projekteilla, kyläjuhlilla ja matkoilla.

Kyläläiset ja kesävieraat, jotka haluavat liittyä jäseneksi ja/tai joilla on uusia ideoita viihtyisyyden lisäämiseksi kylissä, voivat ottaa yhteyttä puheenjohtajaan Kurt Finne på tel 050 5579196 tai Katrin Norrgårdiind på katrin.norrgard@netikka.fi. Lisätietoja Särkimo-Brudsund Byarådetista löytyy yhdistyksen kotisivuilta: SärkimoBrudsund

72394804_991280054545508_1275753171225935872_n

Särkimo fria församling

Särkimo fria församling perustettiin jo 1933. Vuonna 1949 yhdistys rekisteröitiin ja sai nimen Bönehusföreningen Särkimo fria församling r.f. Seurakunta on helluntailainen seurakunta. Särkimon helluntailainen kirkko sijaitsee kauniilla paikalla Ulotskatanilla Söderbrunnissa. Seurakunnan 90-vuotisen historian aikana on seurakunnalla ollut useita pappeja. Viime vuosina ei seurakunnalla ole ollut pappia tai muuta henkilökuntaa työsuhteessa, vaan sitä johtaa hallitus. Erilaisia tehtäviä hoidetaan vapaaehtoisvoimin.

Järjestettyä toimintaa ovat jumalanpalvelukset ja erilaiset kokoontumiset. Lapsille järjestetään pyhäkoulua, ”Söndax”. Nuorisotoimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan. Leiritoiminta tapahtuu yhteistyössä muiden helluntaiseurakuntien kanssa Vassorin leirikeskuksessa (Vassor Lägergård). Yhdessä Maksamaan luterilaisen seurakunnan kanssa järjestetään "Daxträffen". Me Särkimon helluntaiseurakunnassa kohdistamme toimintamme kaikkiin ikäluokkiin. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan tapaamisiimme.

Yhteyshenkilö: Berit Södergård tai Mikael Södergård. Helluntaiseurakunnan kotisivu: Särkimo Pingstkyrka
S-posti: sarkimo.pingstkyrka@netikka.fi

IMG_20180525_090217

Särkimo Hem och Skola rf

Yhdistyksen tarkoituksena on helpottaa Särkimon koulussa käyvien lasten vanhempien ja koulun henkilökunnan välistä yhteistyötä. Haluamme tukea kotia ja koulua, jotta lapset saisivat niin turvallisen ja terveellisen ympäristön kasvaa kuin mahdollista ja he voisivat niin hyvin kuin mahdollista. Hem och skola haluaa toimia foorumina, jossa vanhemmat voivat tukea toisiaan ja voivat tuoda esille mielipiteitään mitä tulee kasvatukseen ja opetukseen.

Yhdistys on varustanut koulupihan uusilla leluilla, istutuksilla, pöydillä, tuoleilla, ulkotilalla opetukseen sekä grillikatoksella. Yhdistys järjestää vanhempaintapaamisia ja tukee erilaisia projekteja koulun toiminnassa. Yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä puheenjohtaja Jonas Holm.

PSX_20180828_134526

Österö-Västerö fiskargille rf

Österö-Västerö fiskargille rf. hallinnoi ja ylläpitää Stråkavikenin kala- ja pienvenesatamaa. Kilta lisäksi ylläpitää väylää, joka johtaa satamaan. Stråkavikenissä on pieni kalankäsittelyhalli, jonka omistaa Vöyrin kunta ja jota kilta hallinnoi. Kilta vastaa laitureista satamassa ja meripelastusluiskasta.

Lisätietoja pj. Per Jåfs, puh 0500 166305. Kalastuskorttia tarvitessasi ota yhteyttä Maxmo skärgårds fiskargilleen.

IMG_6558

Österö-Vesterö byaförening rf

Österö-Västerö byaföreningenillä on jäseniä Österöstä ja Västeröstä – myös monet kyläläiset ovat jäseniä – jäseniä on noin 120.

Byaföreningen hoitaa ja ylläpitää UF Kustensin tiloja (osoite Österö 2130). Tiloja vuokrataan kokouksia ja juhlia varten. Jos olet kiinnostunut tilojen vuokraamisesta voit ottaa yhteyttä puheenjohtajaan Magnus Levón, puh 040 066 4308

Yhdistys vastaa Västerön leirintäalueesta. Voit leiriytyä asuntoautolla tai asuntovaunulla aivan meren äärellä. Paikalla uintimahdollisuus, grillipaikka ja ulko-wc. Stråkavikenissä on käsityöläiskauppa ja kioski. Yhdistys hoitaa käsityöläiskauppaa mutta vuokraa kioskia kesäisin yrittäjille.

Heinäkuun alussa järjestetään saaristomarkkinat, heinäkuun puolivälissä loppisrace ja kesän lopussa yhteislaulua. Syysmarkkinat järjestetään Stråkavikenissä ja talven aikana erialaisia tapahtumia kyläläisille ja saaristolaisille.